Monday, 5 September 2016

Percutian 2 hari 1 malam di Azzahrah

Assalamualaikum sumer..

Subhanallah walhamdulillah Allahuakbar 😀 , selamat sudah melahirkan Rayhan Hanina binti Hamsafar the No.4 on 29th August 2016 yg lepas...

Lega? Allah je tau perasaanya..ha ha ha, rasa mcm makbul doa2 hamba yg hina ni 😥 .. Seriously, DOA mmg senjata kite..

Just nk share pglmn bersalin no.4 nih..kite pakai kronologilah ye ikut tarikh

▪27/8/2016 edd sebenar (cukup 40weeks)
Pegi check up mcm biasa dgn harapan kuarlah tanda (biasanya water break) atau doc akan cek bukaan ke apekan..tapi doc check biasa2 je..siap tnye nk deliver ari apa..lps borak2 dgn doc and bagi sng sumer urusan maka kami sepakat pilih ari isnin 29/8 utk induced klu blm beranak lagilah..doc soh check in 12 midnite ahad tu ,so kitorg just booked & daftar siap2 bilik... dan pulanglah kami lakibini sambil singgah2 minum coffeebean dan bwk anak2 jln2 haha hah

▪29/8/2016 Isnin pukul 7 pagi
Sambil siap2kan Umar & Maryam sekolah, contraction dh start dtg kerap dlm 10 minit sekali..hmm..kept on walking, moving around sebok2kan diri kemas umh,beg Yasmeen sikit2 sambil 'layan' contraction..rileks je lagi sbb masih mengharap air ketuban turun naturally bagi tanda..

Sampai Azzahrah dlm kol 8.45am, nurse tnye nape x check in tgh malam td? Alamak dek..akak busy nk setelkan anak2 dulu..hi hi..so, terus lepak bilik & pasang ctg monitor heart beat baby..yg kelakanya contraction yg rs kerap kt umh td hilanglah pulak..boleh ek camtu..

Pkl 9 lebih bidan dtg nk check bukaan , okey Puan, dh 5 cm ya..ada saket2 x?  Aku mcm ..hah? Dh 5 cm?! Mase nk menjawab dgn bidan tu xtau nk menipu ke apa sbb contraction hilang dah kot, tp aku jwb jugaklah..a ah, ade saket sikit2 (sorry bidan saye tipu 😜)

Pastu bidan ckp,oklah..dh blh masuk labour room ni..nnt dh ready kami panggil ye..Gulp!

Pkl 10.30 pagi...nurse tanya ada rase saket2 x? Nk naik wheelchair ke nk jalan g LR...aku jwb saya jalan je k 😊..

Pkl 11.40 pagi , contraction tu ada tp mmg blh tahan lagi..borak2 dgn Mr apai, wasap2, berjalan g toilet 2x , pastu Mak call btau dia dh smpi hospital ..aku soh Mr apai turun amik Mak bwk dia rehat kt bilik aku dulu..

So tggal lah aku sorg2 dlm LR terkulat2 .. Sambil2 zikir, doa & dgr mengaji kt dlm LR tu aku decide utk mengaji surah Maryam last round nih..kot2 mengharap miracle air ketuban turun sbb doc blm cucuk induce lagi ..
Tak sampai brp minit ngaji tibe2.. PLOP! Allahuakbar, air ketuban turun ..erghhh, panggil nurse mntk tlg bersihkan,hi hi geli pulak mase tu..alhamdulillah... Turun jugak air ketuban kalini..

Mak sempat say hi dtg LR jenguk aku..mntk Mak doakan byk2 utk anak gedegaq dia nih 😜

Kol 12.30 tgh hari..contraction makin kuat dan terus rasa nk teran je kuat2..mcm skip saket contraction dia terus ke level nk teran kekdahnya...tu yg magic aku rase kalini..dan tepat 12.33 tgh hari keluarlah Bunga Syurga kami ni..alhamdulillah2...saat yg semua ibu2 nantikan...

***to be continued...

No comments:

Post a Comment